dimecres, 22 de novembre del 2023

Un dia per reivindicar les llibreries

L'11 de novembre es va celebrar el Dia de les Llibreries per ressaltar la importància d'aquests espais en la promoció de la lectura i la cultura

Tot i que a Catalunya, el dia més important pel que fa a la venda de llibres i promoció de la lectura és el 23 d’abril, Sant Jordi, a la resta de comunitats se celebra el Dia de les Llibreries. Des del 2011, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibrers (CEGAL) organitza el Dia de les Llibreries, una bona excusa per a posar l’accent en el paper que tenen en la promoció de la lectura i la cultura.

Aquest dia reivindica el paper cultural de les llibreries de proximitat, amb una programació d’activitats molt variada: debats sobre crítica literària, col·loquis amb escriptors, exposicions artístiques, concursos d'escriptura, lectures poètiques, tallers per a infants…

El Dia de les Llibreries també vol donar suport a les llibreries locals. Amb l'apogeu del comerç electrònic, aquestes botigues de barri han hagut d'enfrontar un nou repte. Plataformes com Amazon us ofereixen la comoditat d'aconseguir un llibre en un clic amb un enviament ràpid. Tot i això, les llibreries et donen una cosa que no pots posar en una caixa: la connexió humana amb els llibreters.

Els llibreters/es no només et venen un llibre, sinó que també et poden recomanar lectures coneixent els teus gustos. Les llibreries s'han convertit en un lloc on passejar i comprar llibres, però també en espais on celebrar altres esdeveniments culturals, com clubs de lectura. Són un punt de trobada per gaudir de la cultura amb magnificència.

Llibreries al món

Hi ha multitud de llibreries arreu del món que formen ja part de la història de la literatura i val la pena visitar. Una de les més famoses del món és la Livraria Lello, a Porto, coneguda com la llibreria de Harry Potter. Es diu que JK. Rowling es va inspirar en aquesta llibreria per crear algunes de les botigues del carreró Diagon.

A París (França), trobem la Shakespeare and Company. Fundada el 1919, aquesta llibreria era visitada amb freqüència per escriptors com Ernest Hemingway, James Joyce i F. Scott Fitzgerald. A Venècia (Itàlia) és molt famosa la Llibreria Acqua Alta, que acumula milers de llibres apilats i arrecerats en una gran gòndola.

A Espanya, la primera booktown va ser Urueña, un poble medieval ubicat a la comunitat autònoma de Castella i Lleó. Tot i tenir només al voltant de 200 habitants, aquesta localitat té nou llibreries, on es poden trobar sobretot llibres antics, descatalogats i de segona mà.

Actualment, hi ha viles del llibre repartides per tot el país. Una altra de les més conegudes és Calonge, ubicada a la Costa Brava. El poble concentra un total de set llibreries especialitzades en un petit entramat de carrers i placetes.

Els joves sí que llegeixen llibres

Durant molt de temps hem escoltat que “els joves no llegeixen”, però les darreres dades demostren el contrari. Segons l'informe Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Espanya, el 79% dels adolescents entre 15 i 18 anys són lectors en el temps lliure, una xifra que arriba al 85% entre els joves de 10 a 14 anys.


L’Institut L’Alzina se suma a la importància d’aquest Dia i us anima a la lectura recomanant-vos un seguit de lectures de literatura juvenil:





MARTÍN, Andreu: Una noia disfressada de clarinet. Ed.Bira-Biro








LUCA DE TENA, Torcuato: Edat prohibida. Ed. Austral










RODRÍGUEZ, Francesca: Secrets. Ed. Fanbooks








SILVERA, Adam: Al final mueren los dos. Ed. Puck








RIPOLL, Maria: El que no veus. Ed. Llibres del Delicte








BLUE, Jeans: El campamento. Ed. Planeta









HAIG, Matt: Evie, la amiga de los animales. Ed. Destino










HADDON, Mark: El curiós incident del gos a mitjanit. Ed. La Magrana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada